В сайта й Агата Кристи е описана така: писател, пътешественик, драматург,

...
В сайта й Агата Кристи е описана така: писател, пътешественик, драматург,
Коментари Харесай

Агата Кристи между книгите, сърфа и всичко останало

В уеб страницата й Агата Кристи е разказана по този начин: писател, странник, драматург, брачна половинка, майка, сърфист.  Няма потребност да си представяте младата Агата на сърф, ето я:



Книгите на Агата Кристи са продадени в 2 милиарда копия. Агата е на рафта до Шекспир и най-обичаните международни създатели. За нея се знае доста, само че не всичко – малко хора да вземем за пример знаят, че е обожавала морето и сърфинга. Тя е написала 66 престъпни романа и 14 сборника разкази по време на т.нар. златна ера на детективския род – времето сред двете международни войни. Агата Кристи е създател и на 17 театрални постановки. Нейната пиеса „ Капан за мишки “ продължава да държи върха за най-играна пиеса в историята. Написала е и няколко сантиментални романа под псевдонима Мери Уестмакот.

Агата Кристи се родила на 15 септември 1890 година в Торки, Девън. Майка й не желала въобще да се учи да чете, преди да стане на 8, само че дребната Агата прочела първата си книга на 5, а след това получила образованието си у дома, което било в реда на нещата за времето си. Открила света на книгите с „ Малки дами “ на Луиза Мей Олкът. И тъй като брат й и сестра й били в по-голямата част от деня на учебно заведение, а Девън не било изключително занимателно място за дете, Агата разчитала на фантазията си, с цел да се забавлява – измисляла си герои.

Баща й починал, когато била едвам на 11 години – по-късно в автобиографията си тя разказва този миг като края на детството си. В този интервал се сближила доста с майка си, с която пътували дружно.  Пътешествията се трансформирали в пристрастеност за цялостен живот за Агата.



Кариерата й на писателка почнала малко на инат. Споделила на сестра си, Мадж, че желае да написа детективски романи, само че тя отсякла, че това е безусловно безперспективна концепция. Не доста дълго по-късно бил оповестен първият разказ на Агата Кристи, „ Аферата в Стайлс “ (1920). В него за пръв път читателят се среща с изискания белгиец с мустачките Еркюл Поаро. За този облик писателката получила ентусиазъм от белгийските бежанци след войната. Еркюл Поаро и Мисис Марпъл (прототипът на старата дама с острия разум е личната й баба) и до през днешния ден са измежду най-обичаните персонажи в литературата.

Но ако мислите, че животът на Агата Кристи е минал зад бюрото с писалката, лъжете се. Самата тя
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР